Pijnbehandeling
In de zwangerschap gaan we met u het gesprek aan over pijnbehandeling. Pijnbestrijding bestaat uit twee onderdelen:
Zonder medicijnen
Wetenschappelijk is bewezen dat massage door de partner ontspannend werkt en de pijn van de weeën gedeeltelijk wegneemt. Daarnaast kunt u uw weeën in bad opvangen, onder de douche of met een warme kruik in de rug. Op de zwangerschapscursus leert u ademhalingstechnieken om u van de pijn af te leiden en u goed te laten ontspannen.
Zorg dus altijd voor een rustige omgeving (met prettige muziek) samen met de perso(o)n(en) waar u zich veilig bij voelt.
Goede resultaten worden ook bereikt met de TENS, een apparaat dat kleine stroomstootjes door uw rug stuurt waardoor u de pijn minder zult voelen. De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden de TENS geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van uw pakket. www.geboortetens.nl of kijk naar het filmpje hieronder.
Zodra de overheid het toestaat (we wachten inmiddels al meerdere jaren) gaan wij starten met het geven van waterinjecties in de rug. Door deze injecties heeft u binnen enkele minuten al minder last van rugweeën. Wij zullen u t.z.t. hiervan natuurlijk op de hoogte brengen.
Met medicijnen
Als de pijn voor u ondragelijk wordt kunt u kiezen uit drie mogelijkheden. Pijnbehandeling met medicijnen vindt altijd plaats in het ziekenhuis en altijd na overleg of overname door een gynaecoloog.
Via injectie: Door middel van een prik in uw been krijgt u een morfineachtige stof ingespoten waardoor u ongeveer vier uur de pijn minder voelt. Wij blijven uw bevalling wel begeleiden.
Via infuus: In het Boven IJ ziekenhuis bestaat de mogelijkheid om u zelf, d.m.v. een doseerpompje, een hoeveelheid verdovingsvloeistof toe te dienen via een infuus. De gynaecoloog neemt de bevalling van ons over.
De ruggenprik: Met een naald wordt een hoeveelheid verdoving tussen uw ruggenwervels ingespoten Zie filmpje. Hierdoor zult u de weeën nauwelijks nog voelen. In het Zaans Medisch Centrum is een ruggenprik 24 uur per dag beschikbaar. De gynaecoloog neemt de bevalling van ons over.
Aan deze drie manieren van pijnbehandeling met medicijnen zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Daarom bespreken wij met u van tevoren uitvoerig het onderwerp pijnbehandeling. Hiervoor is ook een folder beschikbaar. Bedenk wel dat tijdens uw bevalling de situatie anders kan zijn dan u zich van te voren had voorgesteld. Daarom wordt ieder verzoek om pijnbehandeling steeds opnieuw door de gynaecoloog bekeken. Kijk naar het filmpje hieronder