Body Heilema

Zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap kunnen een aantal klachten ontstaan. Klik de klacht aan en lees er meer over.

Zwanger zijn is een bijzondere gebeurtenis. U blijft vaak de gehele zwangerschap verwonderd over wat er in uw lichaam gebeurt. Daarnaast ervaart u ook ongemakken juist door de groei van de baby en de veranderingen in uw lichaam die bij de zwangerschap horen. Ondanks het feit dat u blij bent dat het goed gaat met de baby kunt u onderstaande klachten kort- of langdurend tegenkomen.

Neem het zekere voor het onzekere en bel ons als u ergens ongerust over bent of klachten heeft. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en hebben daarom geen telefonisch spreekuur. U mag u ons altijd bellen of een e-mail sturen. U kunt ons bereiken op 075-6401042

Aambeien ontstaan onder invloed van het hormoon progesteron. Dit wordt aangemaakt om de baarmoeder rustig en slap te houden. Helaas wordt de wand van uw bloedvaten die van dezelfde spiersoort gemaakt is als de baarmoeder ook slap. Hierdoor ontstaan uitstulpingen zoals aambeien en spataderen.

Door hard persen tijdens de toiletgang kunnen aambeien ontstaan of verergeren. Om aambeien te voorkomen drinkt u veel en eet u laxerende voeding. U mag, als de ontlasting hard blijft Roosvicee laxo gebruiken. Ook kunnen wij u een ander laxeermiddel voorschrijven. Gebruik geen laxeermiddelen zonder overleg. Als de aambeien blijven schrijven we een homeopathisch geneesmiddel (curanal) voor. Zie voor meer informatie: Praktijk / alle downloads / no 18

 

Om de baarmoeder in de buik op zijn plaats te houden lopen er banden vanuit de baarmoeder naar de vagina, de liezen, het schaambot en de onderrug.

Omdat deze banden door de groei van de baarmoeder uitgerekt worden ontstaat er soms een heftige scherpe pijn, vooral bij een (onverwachte) beweging. Bandenpijn is ongevaarlijk maar soms heel heftig. Ga even rustig liggen, na tien minuten zakt de pijn meestal af.

Onder invloed van de zwangerschapshormonen verweekt het bindweefsel en ook het kraakbeen in uw lichaam. Overal waar botten met kraakbeen aan elkaar zitten (ribben / bekken) worden deze verbindingen slap. Uw bekkenbotten schuiven hierdoor enigszins langs elkaar waardoor pijn ontstaat. Zeg het ons als u pijn heeft. Tijdens de zwangerschap en bevalling houden wij dan rekening met uw conditie.

Over het algemeen verdwijnen de klachten weer na de bevalling. Maar het is wel verstandig, en zeker in de eerste dagen, om het heel rustig aan te doen.         Zie voor meer informatie: Praktijk / alle downloads / no 2

Een blaasontsteking komt heel vaak voor in de zwangerschap en moet altijd behandeld worden. Jammer is dat een blaasontsteking slecht opgemerkt wordt tijdens de zwangerschap. Vaak is een zeurende pijn onderin de buik de enige aanwijzing dat u een blaasontsteking heeft. U kunt een blaasontsteking voorkomen door veel te drinken, vaak te gaan plassen en veel vitamine C te gebruiken in de vorm van sinaasappelsap, vruchtensap of tabletten.

Vooral vroeg in de zwangerschap kunt u bloed verliezen. Het kan het begin zijn van een miskraam maar in veel gevallen is er niets aan de hand. Het bloedverlies komt meestal van de baarmoedermond. De baarmoedermond is in de zwangerschap beter doorbloed en bloedt makkelijk door contact, bijvoorbeeld bij vrijen, inspanning, harde ontlasting of een ontsteking.

Bloedverlies in de zwangerschap is altijd een goede reden om contact met ons op te nemen via de telefoon. Een andere reden kan namelijk een miskraam, een vroeggeboorte of laagliggende nageboorte zijn. Lees elders (zwangerschap) op onze website meer over een miskraam.

Door de wisselende hormonen veranderen ook uw gevoelens. Het ene moment bent u blij en gelukkig, en een aantal weken later kunt u veel emotioneler zijn en sneller huilen.

Zolang dit om een korte periode gaat hoeft u zich geen zorgen te maken. Ook al horen deze stemmingswisselingen bij de zwangerschap, maak het wel bespreekbaar met ons. Soms heeft u wat meer hulp nodig. Wij kunnen zelf met u praten maar u ook naar een psycholoog verwijzen.

Verzorg uw gebit extra goed tijdens de zwangerschap. Een extra bezoek aan de tandarts, het liefst voor twintig weken, is aan te raden. Het is normaal dat u tijdens de zwangerschap meer last heeft van bloedend tandvlees. Poets juist nu zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Bent u erg misselijk gebruik dan een borstel met een kleine kop en neem tandpasta die minder schuimt. Doet poetsen zeer, ga dan zeker naar de tandarts. Ontstoken tandvlees moet behandeld worden daar dit de kans op een vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging lijkt te vergroten.

Verdoving tijdens een behandeling bij de tandarts is toegestaan. Meld wel dat u zwanger bent. Als een röntgenfoto genomen moet worden dan het liefst na drie maanden en met een loodschort voor. Sommige behandelingen stelt de tandarts vanwege pijnstilling na de ingreep liever uit tot na de bevalling.
Meer weten? www.ivorenkruis.nl

Onder invloed van het hormoon progesteron groeit uw haar extra hard. Soms groeit het op plaatsen waar het normaal niet groeit zoals op uw buik. Deze haren vallen na de zwangerschap weer uit. Door scheren zult u het ongemak alleen verergeren.

Het kan ook voorkomen dat u meer haren verliest dan gewoonlijk. Vooral in het kraambed is dit een bekend verschijnsel. Het slikken van Vitamine B complex kan hier verbetering in geven. Wilt u uw haar verven in de zwangerschap dan mag dit gewoon. Overleg met de kapper over de kleur, want soms kan deze anders worden dan u gewend bent.

Heel veel vrouwen hebben last van harde buiken. Hoe meer kinderen u krijgt des te meer zult u er last van hebben. Harde buiken beginnen soms al vroeg in de zwangerschap maar meestal pas vanaf de 24e week. Vanaf 29 weken mag u ieder uur een harde buik hebben.

Harde buiken onderscheiden zich van weeën doordat ze geen pijn doen en meestal vijf minuten aanhouden. Heeft u veel harde buiken dan is het verstandig om wat rustiger aan te doen. Een ontspannende douche en even rusten zal zeker helpen. Harde buiken zijn niet gevaarlijk. De baby merkt er niets van en u gaat er ook niet eerder door bevallen.

In de zwangerschap heeft u sneller last van hoofdpijn. Waarom is niet bekend, vermoedelijk heeft het wat met de hormonen te maken. Zorg voor voldoende rust in een koele donkere ruimte. Drink veel water.
U mag zo nodig paracetamol (géén andere medicijnen) zonder toevoegingen gebruiken nadat u ons gebeld hebt. Duurt de hoofdpijn langer dan een dag dan kijken we op het spreekuur even of we een oorzaak voor de hoofdpijn kunnen vinden.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpesvirus en kan in de zwangerschap geen kwaad. Krijgt u een koortslip dan kunt u Zovirax gebruiken of een lippenpad. Het virus kan (via de partner) overgebracht worden op de geslachtsorganen van de aanstaande moeder. Blijf dus wel voorzichtig met een koortslip. Voor de baby is een koortslip wel gevaarlijk. Het kan tot 18 maanden een hersenvliesontsteking veroorzaken. Laat na de bevalling nooit iemand die op dat moment een koortslip heeft de baby knuffelen, zoenen, of boven de wieg praten.

U kunt kuitkramp krijgen. Vooral in de nacht een probleem waar u wakker van wordt. Trek, als u kramp heeft, de tenen naar u toe. Ook op de tenen gaan staan kan helpen. Het is fijn om voor de nacht de kuiten te laten masseren. Let wel, altijd naar het hart toe en niet van boven naar beneden. Soms helpen wisselbaden goed. Sommige mensen hebben er baat bij als ze met koud water eindigen, anderen vinden juist warm water lekker. Wat in ieder geval goed helpt is het drinken van twee kopjes thee voor het slapen gaan gemaakt van half frambozenblad en half kamille. Ook wat extra magnesium zou kunnen helpen.

Maagzuur is een veel voorkomend probleem in de zwangerschap. Het maagzuur komt terug in de slokdarm wat een branderig gevoel geeft. Dat dit juist in de zwangerschap gebeurt komt omdat de klep tussen de maag en de slokdarm dan niet goed werkt. Daarnaast zijn de werking van maag en darmen minder waardoor het eten langer in de maag blijft. Zie voor meer informatie: Praktijk / alle downloads / no 16

Tot de zestiende week is het heel normaal om misselijk te zijn. Meestal gaat het vanzelf over. Als het gewichtsverlies meer dan vijf kilo bedraagt is het verstandig om contact met ons op te nemen. Misschien heeft u dan medicijnen nodig. U kunt misselijkheid een beetje voorkomen door al iets te eten voor het opstaan, vaker kleine beetjes te eten, sterke geuren te voorkomen (laat uw man koken!) en vooral veel te rusten en voor weinig stress te zorgen. Zie voor meer informatie: Praktijk / alle downloads / no 17

Hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt zorgt er ook voor dat u sneller moe bent. Vooral de eerste 16 weken zal dit het geval zijn. Vermoeidheid in het begin van de zwangerschap is meestal heel normaal. Rust uit als het maar even kan en verdeel uw werkzaamheden. Soms heeft vermoeidheid te maken met een lage bloeddruk. Veel drinken en niet te zoutarm eten kan hierbij helpen. Ook bloedarmoede kan een oorzaak zijn. De tweede keer dat u bij ons komt wordt u hierop getest en krijgt u medicijnen voorgeschreven als u werkelijk bloedarmoede heeft. 

In de zwangerschap is het normaal dat u een beetje vocht vasthoudt. Veel drinken en de benen omhoog houden door bijvoorbeeld een kussen onder het matras te leggen kan het ongemak wat verminderen. Ook massage, altijd van beneden naar boven, kan helpen evenals wisselbaden, eindigend met koud water. Soms wordt het echter zo erg dat er klachten ontstaan.

Het Carpaal tunnelsyndroom is er een van. Het vocht drukt op de zenuwen van de onderarm waardoor u de vingers of handen niet goed kunt bewegen en een tintelend gevoel ontstaat. Slapen met skeeler polsbeschermers zodat de vingers en pols recht blijven kan uitkomst bieden.

Bel ons als u het idee heeft dat u (plotseling) veel vocht vasthoudt. Bij veel vocht vasthouden zullen we de bloeddruk extra controleren en zo nodig uw urine nakijken.

Obstipatie of verstopping: Een laxerend dieet en voldoende drinken is de oplossing. Ook lichaamsbeweging heeft een stimulerende werking op de darmen. Alle melk- en yoghurtproducten of vruchtendrankjes met darmbacteriën, uit de supermarkt kunt u rustig proberen. Daarnaast kan Roosvicee laxo goed helpen. Desnoods kunnen wij u een laxerend middel voorschrijven. Gebruik geen laxeermiddelen zonder overleg. Zie voor meer informatie: Praktijk / alle downloads / no 18

Tot op heden is altijd de stelregel geweest dat Paracetamol het meest veilige middel is bij koorts en pijn. Dat is nog steeds zo. Lareb, Hét instituut wat betreft bijwerkingen van geneesmiddelen schrijft hierover: Paracetamol is tijdens de zwangerschap nog wel de beste keus bij hevige pijn en koorts. Gebruik het dan zo kort als nodig is en overleg met je zorgverlener als de klachten niet overgaan. 

Vooral aan het eind van de zwangerschap en in het kraambed is het normaal om bij lachen en hoesten wat urine te verliezen. Omdat de spieren van de bekkenbodem en de sluitspier wat slapper worden kunt u de plas niet goed meer ophouden. Ook de druk van de zware baarmoeder werkt urineverlies in de hand.

U kunt de bekkenbodem trainen maar doe dit nooit als u aan het plassen bent. Ga regelmatig naar het toilet, zet desnoods een kookwekker of alarm. Minder drinken is geen optie, dit kan een blaasontsteking veroorzaken. Vraag op het spreekuur naar de folder met bekkenbodem oefeningen. Zie voor meer informatie: Praktijk / alle downloads / no 10 of 11

Een verhoogde vaginale afscheiding is normaal. U kunt zich beter niet met gewone zeep wassen maar met Lactacyd zeep of alleen water. Neem geen inlegkruisjes, maar katoenen ondergoed. Liever geen strings. Zodra de afscheiding gaat jeuken, anders van kleur wordt, er brokkelig uitziet of gaat ruiken is het verstandig contact met ons op te nemen.

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid pigment in de huid toe. Daardoor kan, als u in de zon loopt, de huid eerder verkleuren en een zwangerschapsmasker ontstaan. Dit is een donkere verkleuring in het gezicht die soms nog na enkele jaren zichtbaar is. Gebruik dus iedere zonnige dag een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor