Body Heilema

Wij doen mee aan de HIP studie

03 Maart 2017

Een onderzoek, naar voor de ongeboren baby, schadelijk antistoffen.

afbeelding

Al jaren weten we dat Rhesus D en c negatieve zwangere vrouwen antistoffen kunnen maken tegen de positieve Rhesus D en c factor van hun ongeboren kind. Als dat het geval is zullen die antistoffen het bloed van de ongeboren baby gedeeltelijk afbreken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Is de moeder Rhesus D negatief en de baby Rhesus D positief dan kunnen we een anti-antistoffen injectie geven. Is de moeder Rhesus c negatief dan moeten we meer onderzoek doen en in sommige gevallen de baby voor en na de bevalling beter in de gaten houden.

Sinds kort blijkt dat moeders ook antistoffen kunnen maken tegen de bloedplaatjes (Trombocyten) van de baby. Daar weten we eigenlijk nog heel weinig van maar als baby’s geboren worden met heel weinig bloedplaatjes is er een verhoogd risico op een hersenbloeding. Daarom is er snel meer onderzoek nodig naar dit probleem.

Natuurlijk willen wij hier aan meewerken. U hoeft er niets voor te doen. Het enige wat we van u vragen is toestemming om onderzoek te doen in het bloed dat overblijft en toch al bij alle Rhesus negatieve zwangeren wordt afgenomen. U wordt dus niet extra geprikt. Omdat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat zullen u, maar ook wij, geen onderzoeksresultaten ontvangen. Het onderzoek gebeurt geheel anoniem.