Body Heilema

Laatste nieuws over het Zika virus

11 Maart 2016

Lees hier het laatste nieuws over het Zikavirus

Update over het zikavirus en zwangerschap

09 maart 2016

De informatie over het zikavirus is bijgewerkt. Inmiddels zijn er ook enkele adviezen over beschermende maatregelen tijdens seksueel contact opgenomen. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, niet naar gebieden te gaan waar het zikavirus heerst. 

Het RIVM geeft aan dat deze vrouwen uitstel moeten overwegen als de reis niet noodzakelijk is. Ook doen ze er volgens het RIVM goed aan te overleggen met hun verloskundig zorgverlener en/of arts .

Op verschillende plekken op de wereld heerst op dit moment een zikavirusinfectie, wat gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Het virus kan mogelijk schadelijk zijn voor ongeboren kinderen. Volwassenen kunnen er ziek van worden, maar herstellen bijna altijd zonder ernstige gevolgen. Het virus wordt overgebracht door steekmuggen.

Advies aan zwangeren

Het RIVM adviseert:

Zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden, om de gebieden waar het zikavirus heerst zoveel mogelijk te mijden. Overleg in ieder geval de noodzaak van de reis goed met een verloskundige, gynaecoloog, (verloskundig) actieve (huis) arts. Uitstel dient overwogen te worden.
Zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden, wordt altijd geadviseerd de risico's van een reis naar de tropen goed af te wegen. Dit ook vanwege het vóórkomen van andere tropische infectieziekten, zoals dengue en malaria.
Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij de verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een zwangere vrouw hebben wordt uit voorzorg geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact.
Mensen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in deze tijd een condoom bij seksueel contact.

Verspreiding zikavirus

Op de website van het RIVM staat een overzicht van de landen waar het zikavirus op dit moment voorkomt.  Deze lijst wordt continue geüpdatet. Bekijk deze lijst voor een actueel overzicht. 

In Nederland is de ziekte vastgesteld bij ruim 30 personen; ze zijn allen in endemische gebieden, daar waar de ziekte veel voorkomt, besmet geraakt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de ziekte ook binnen Nederland verspreid wordt, omdat de steekmuggen die het virus overbrengen hier niet voorkomen.

​Mogelijke gevolgen

Een infectie met het zikavirus verloopt meestal mild. Driekwart van de geïnfecteerde mensen merkt niets van de besmetting. Anderen krijgen na drie tot twaalf dagen griepachtige verschijnselen, met lichte koorts, hoofd- en spierpijn en soms huiduitslag en ontstoken ogen. De klachten gaan meestal na een paar dagen tot een week weer vanzelf over. Het virus kan via de placenta worden overgedragen van moeder op kind.

In Brazilië  zijn er recent aanwijzingen dat als een vrouw een zikavirusinfectie oploopt tijdens haar zwangerschap, dit mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Dit wordt op dit moment onderzocht. Er bestaat alleen een risico op het doormaken van een zikavirusinfectie in de zwangerschap,  als de persoon in een land is geweest waar het zikavirus voorkomt.