Body Heilema

De Ramadan

20 Mei 2018

De Ramadan is al weer een tijdje aan de gang

Ramadan

De ramadan is de vastenmaand voor moslims. Tijdens deze maand onthouden zij zich uit religieuze overweging een maand lang tussen zonsopkomst en zonsondergang van eten en drinken. Zwangere vrouwen hoeven niet mee te doen aan de ramadan. De periode van de ramadan is gebaseerd op de maankalender van 355 dagen. Ons kalenderjaar heeft 365 of 366 dagen. Hierdoor varieert de start van de ramadan van jaar tot jaar. Dit jaar loopt de Ramadan van woensdagavond 16 mei tot donderdagavond 14 juni.

Gezondheidseffecten: Door de ramadan verandert iemands maaltijdpatroon: de tijd tussen maaltijden is langer. Ook eet men anders dan buiten de ramadan. Verder verandert vaak het slaappatroon, omdat mensen eten voordat de zon opgaat. Dit heeft effect op verschillende processen in het lichaam. Deze veranderingen zijn duidelijker als de ramadan valt in een periode met lange zomerse dagen. Tijdens de ramadan kunnen klachten ontstaan zoals moeheid, hoofdpijn, misselijkheid, maagklachten en uitdroging.

Voedingsadvies: Tijdens de ramadan is het belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopkomst voldoende te drinken en te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen. Vermijd te veel eten en vette en zoete snacks. 

afbeelding